Som en flyktingfågel i öknen

Bokprojekt

Som en flyktingfågel i öknen

Med pennan som tröst

Utgivningsdatum 19 dec 2017Boken finns just nu till försäljning i följande

församlingar tillhörande Svenska kyrkan:


Lundby, Särö, Borås, Ulricehamn, Nacka, Spånga-Kista20 kr/bok går direkt till yrkes- och volontärnätverket Vi står inte ut


BESTÄLL BOKEN HÄR

Våren 2017 fick jag av en händelse tidskriften Eyewitness.nu i min hand. Där fanns ett reportage som intresserade mig lite extra. Det handlade om Abdulsattar Gholami, kallad Sattar, en ung kille från Afghanistan som varken kunde läsa eller skriva när han kom till Sverige hösten 2015, men som knappt två år senare skrev dikter på svenska. Jag tog kontakt med Magnus Sundberg, fotojournalist och ansvarig utgivare för Eyewitness.nu, för att få kontakt med Sattar. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sattar kommer från byn Khavad som ligger i Ghazniprovinsen i Afghanistan. Han gick aldrig i skolan i Afghanistan, ingen i hans familj kunde skriva, men det lästes mycket dikter. Redan då hade han en dröm att själv bli poet och skriva egna dikter.

 

Sattar tillhör folkgruppen hazarer, som är en av de äldsta folkgrupperna i Afghanistan. Hazarerna har fått utstå förtryck, isolering, tortyr och upprepad massaker, alltsedan den första massakern ägde rum år 1887 under kung Abdur Rahmans styre. Detta är grunden till att de idag lever i exil, har tvingats till massflykt och att majoriteten av alla flyktingar från Afghanistan är hazarer. Idag utgör de ca 20% av befolkningen i Afghanistan.

 

År 2015 lämnade Sattar Afghanistan tillsammans med sin äldre bror Samad. De hade blivit attackerade av en grupp tillhörande kochi-folket, som stöds av talibanerna, och var tvungna att fly. Kvar blev mamman och lillebrodern. Pappan var död. De hade fått pengar av sin kusin och betalade smugglare för att ta sig till Europa. De reste med en grupp på 70-80 personer. När de nattetid tog sig över gränsen från Iran till Turkiet blev Samad, som hade nedsatt syn, tagen av iransk gränspolis och Sattar fick fortsätta flykten utan sin bror. När gruppen kom till Aten, ville grekiska myndigheter att  de som var under 18 år skulle stanna, söka asyl och gå i skolan där. Men ingen i gruppen ville stanna, så Sattar fortsatte vidare norrut tillsammans med de övriga. De kom till sist fram till Sverige och efter ett par kortare perioder i Malmö och Karlstad, bestämdes att han skulle flytta till Göteborg.

 

Efter att ha bott hos en familj i Göteborg under ett par år, blev han åldersuppskriven och hade därför inte möjlighet att bo kvar hos familjen. Han flyttade istället till en kyrka, där han fick bo tillsammans med andra asylsökande ungdomar. Förutom att studera på gymnasiet och skriva dikter höll han på med musik, spelade gitarr och skrev sångtexter.

 

Efter en lång tid av ovisshet om han skulle få stanna i Sverige eller inte, fick han i slutet av 2018 definitivt avslag från Migrationsverket på sin asylansökan och han blev tvungen att lämna Sverige.

Scribo Förlag

Anna-Lena Kilborn Arvérus

Flunsåsliden 22

418 71 Göteborg

tel 070-391 45 20

www.scriboforlag.nu

info@scriboforlag.nu

Scribo Förlag är en del av

Puzzelbiten

Ekonomikonsult

org nr 650810-5043


I Puzzelbiten ingår även

FUNKY Training

Redskap för funktionell träning