Två vingar

Bokprojekt

Två vingar

Två vingar

Överskottet av försäljningen går till Svenska kyrkan i Borås och Ulricehamn för att stödja deras arbete med att hjälpa flyktingfamiljer, främst ensamkommande barn.

Ani säljer sina böcker direkt till kunder i Ulricehamns- och Boråsområdet. Det går bra att kontakta henne på

tel 0761-637432 eller email ani.daspanyan@hotmail.com

Hej! 

 

Mitt namn är Ani Daspanyan och jag är 18 år gammal. Jag är född och uppväxt i Jerevan, Armenien. Jag började skriva dikter redan när jag var 9 år gammal och att publicera en diktsamling har alltid varit en av mina största drömmar. Innan skrev jag mestadels på armeniska, men även på ryska och engelska. 

 

År 2014 flyttade min familj till Sverige. Efter mindre än ett år, då jag började tala svenska flytande, började jag skriva dikter även på svenska. Idag skriver jag på dessa fyra språk, men på vilket språk varje dikt blir beror på de känslor som lyfts upp vid den stunden. Språket uppkommer ofta naturligt, när jag tar pappret och pennan i handen och det känns att varje gång blir det uppenbart på vilket språk den nya dikten kommer att skrivas. 

 

När jag kom till Sverige fick jag mycket hjälp från Svenska kyrkan och sedan, när jag blev integrerad i det svenska samhället, har jag även jobbat där med flyktingfamiljer, framförallt med barn. Jag har även haft volontärarbeten för vissa organisationer som kyrkan har grundat/samarbetar med, som ”Porten” och ”Kyrkornas Flyktingrådgivning”, för att kunna hjälpa alla nykomna flyktingfamiljer och flyktingbarn. Själv har jag bott i Sverige lite mer än 4 år och vet och förstår ganska bra hur svårt det kan vara att integreras i det nya samhället och samtidigt behålla sin egen kultur samt identitet. Detta är anledningen till varför en viss procent av försäljningen av min diktsamling kommer att skänkas till Svenska kyrkan och dessa organisationer, för att kunna bidra med något för att skapa ett bättre liv för dessa flyktingfamiljer och framförallt för ensamkommande barn. 

 

Några andra volontärarbeten som jag har gjort är bland annat under Världscupen på skidor i Ulricehamn, både år 2017 och 2019, samt Siwa-projektet, som jag tillsammans med några andra gör via skolan för att kunna hjälpa en flickskola i Siwa. Siwa är en oas i Egypten och vi arbetar för att de också ska få utbildning, precis som vi. 

 

Namnet “Två vingar” som min diktsamling kommer att heta, har dubbla betydelser. Den första är mina två länder: Armenien och Sverige. Väldigt ofta får jag frågan “Vart känner du dig hemma? Här i Sverige eller i Armenien?” Och då brukar jag svara att hälften av mitt hjärta är i Sverige, men hälften av det finns kvar i Armenien och man kan inte leva med ett halvt hjärta. Dessa länder är en del av min identitet, mina “två vingar” och om den ena vingen är skadad, då kan jag inte flyga. Den andra förklaringen är att dessa vingar är mina föräldrar. Jag är ensambarn och kanske därför har jag lite extra nära relation med mina föräldrar. De hjälper mig alltid, ger mig energi och tro på mig själv för att jag ska kunna flyga till mina drömmar och få dem att gå i uppfyllelse. Just därför ser jag dem som två osynliga vingar som vägleder mig till lyckan. Och sist men inte minst har jag valt detta namn för att själv associerar jag det med en fredsduva. 

 

Alla dessa förklaringar har illustrerats i många av mina dikter, som ni kommer att hitta i samlingen. Ni kommer även att hitta andra dikter, som grundar sig i tanken om att tro på sig själv och tro på att man kommer att nå alla sina mål, för om tron finns då kan ingen stoppa en!

 

För att ni ska få en lite bättre bild av min vardag, så kan jag även tillägga att jag är elev på Sven-Eriksonsgymnasiet i Borås och kommer att börja tredje året på IB-programmet (International Baccalaurate) i höst. Ett av mina favoritämnen är matte och därför läser jag den mest utmanande online matematikkursen som IB erbjuder. Andra favoritämnen är bland annat kemi, psykologi och geografi. Utifrån skolan och skrivandet är jag intresserad av politik och är engagerad både i Liberalerna Ungdomsförbundet och i Liberalerna. Jag är ordförande för LUF Södra Älvsborg och sitter i L Ulricehamns styrelse. Förutom skolan och ungdoms-förbundet, har jag ett eget företag i Ulricehamn, SweetBit, som jag driver tillsammans med mina föräldrar.

 

Jag ser verkligen fram emot min första diktsamling “Två vingar” och hoppas verkligen att ni också gör det och att ni kommer att tycka om mina dikter. Jag hoppas också att dessa dikter inte bara kommer att öppna dörrarna till min egna värld framför er, men också ge er vingar att våga drömma stort och uppnå alla era mål. 

 

Med vänliga hälsningar

Ani Daspanyan


Scribo Förlag

Anna-Lena Kilborn Arvérus

Flunsåsliden 22

418 71 Göteborg

tel 070-391 45 20

www.scriboforlag.nu

info@scriboforlag.nu

Scribo Förlag är en del av

Puzzelbiten

Ekonomikonsult

org nr 650810-5043


I Puzzelbiten ingår även

FUNKY Training

Redskap för funktionell träning